Velikonoční dekorace a zvyky

Velikonoční dekorace, Velikonoční aranžmá

Velikonoce jsou svátky jara, přivítejte je proto krásnou velikonoční výzdobou

V našem květinářství nabízíme široký výběr velikonoční výzdoby, ať už se jedná o velikonoční věnce, nebo krásně zdobené mísy. Přivítejte jaro a udělejte radost svým nejbližším krásnou velikonoční dekorací!

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem, oslavou z mrtvých vstání Ježíše Krista. Nejdůležitější jsou o Velikonocích tři dny, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, kdy je postní doba. Neděle zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, na březen či duben.

Oslavy velikonoc

Lidé odnepaměti měli Velikonoce spjaté s příchodem jara, kdy se příroda probouzí a vše začíná kvést. Lidové zvyky se liší podle kraje.

K Velikonocům neodmyslitelně patří vajíčka a jejich zdobení. Vajíčka jsou symbolem nového života, plodnosti, úrodnosti a vzkříšení (protože obsahuje zárodek života), životní sílu, nesmrtelnost, narození, slunce, návrat jara, bezpečí (díky skořápce) a zárodečného chaosu ze kterého vznikl svět.

Pomlázka

nezapomeňte na nejdůležitější symbol Velikonoc, pomlázku! V našem obchodě nabízíme mnoho pomlázek různých velikostí. A co je její tradicí? Chlapci a chlapi na velikonoční pondělí chodí na koledu a všem děvčatům šlehají pozadí, aby naplnily dívky zdravím po celý nadcházející rok.

Panenskou pomlázkou, tou ještě neozdobeno u pentlemi, se budí děvčata v domě. Proutí je ještě zdravé a výhonky svěží. Pentle nemají jen ozdobný účel, ale také ochranný a oslavný. Se šleháním zelené výhonky opadávají, šlehání se stává palčivějším a bolavějším. Pentličky údery brzdí.

S první koledou dostávají chlapci výslužku a první pentli. Dříve, si koledníci  po poledni pentle porovnávali a chlubili se jejím počtem. Získávané pentle buď zůstávaly chlapcům na památku, nebo jejich sestrám na další rok, nebo je mládenci vracely dívkám na zábavách.

Pentle nemají jen ozdobný účel, ale také ochranný a oslavný. Se šleháním zelené výhonky opadávají, šlehání se stává palčivějším a bolavějším. Pentličky údery brzdí.

Napsat komentář