Svatý Valentýn a jeho tradice

Valentýnské dekorace

Valentýn, svátek všech zamilovaných, spadá na 14. února. Slaví se ve všech anglosaských zemích a jako projev lásky si v tento den lidé mezi sebou posílají malé dárky, pohlednice, cukrovinky a především květiny.

Nabízíme vám krásné valentýnské květiny, podle vašich představ, kterými potěšíte nejen svou milovanou polovičku, ale také maminku, babičku a třeba i kamarádku!

Znáte historii Valentýna?

V poslední době se svátek všech zamilovaných těší velké oblibě. Je rozšířen téměř do všech koutů Země a do určité míry je to velmi marketingový svátek. Byl osvobozen od svátku Lupercalia, který se slavil už ve Starověkém Římě. Tradičně se v předvečer Dne lásky do „uren lásky“ vložily lístečky se jmény dívek a každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, které patřilo vytažené jméno, měla být po celým rokem jeho miláčkem.

Legenda také praví, že tento den začal až díky knězi Valentýnovi. Vládce Říma, Claudius II zakazoval tamním vojákům, aby se zasnubovali, natož ženili. Bál se, aby pak namísto bojů, nechtěli zůstat doma, u svých rodin. Valentýn vzdoroval vládci a tajně zamilované oddával. Když na jeho činy vladař přišel, nechal ho 14. února popravit. Svátek Luprecalia splynul s výročím dne umučení Svatého Valentýna a vznikl tak romantický svátek, který známe až dodnes.

Valentýnské zvyky

Valentýn má různé zvyky, které pronikají i do Čech. Jedná se především o společnou oslavu svátku zamilovanými páry, darování valentýnek (zamilované karty a pohlednice) dárečky se symboly srdíček a především valentýnské kytice, tradičně se stávají rudé růže nebo gerbery, doplněné o srdíčka ze dřeva a červené dekorace v podobě korálků atp. Stále častěji se ke kyticím prodávají také zámečky, které se připínají doprostřed mostu přes řeku a klíč se hodí do vody, na znamení semknutí dvou břehů, semknutí dvou srdcí a dvou životů. V období Valentýna se prodávají zámečky se symbolem lásky.

Napsat komentář