Vánoční dekorace a floristika podle barev

1357669029574946744-account_id1

Vánoce jsou bezesporu nejoblíbenějšími  a nejočekávanějšími svátky v roce, pojďme si je společně vychutnat! Náš tým profesionálních floristek vám připraví krásnou vánoční výzdobu a vy si můžete užívat pravý vánoční čas se svými nejbližšími plnými doušky.

Vánoční výzdoba a její tradice

Vánoční výzdoba má za sebou dlouho historii! Traduje se, že už v patnáctém století, v Londýně, bylo vánočním zvykem, každý dům a všechny kostely zdobit břečťanem, cesmínou, chvojím a stálezelenými dřevinami.  A ani dnes tomu není jinak. Na vánoční výzdobu používáme stejné přírodní doplňky, dozdobené vánočními ozdobami, baňkami, mašličkami, sušenými plody a podobně. Vánoce se v České republice nejčastěji zdobí do zelené, červené, zlaté a bílé barvy. Ačkoli se každým rokem vánoční trendy mění Evropskou asociací floristů a výrobců dekorací u nás tyto trendy nejsou příliš přijímány.

Jaký význam mají barvy o Vánocích?

Protože nás zajímalo, co znamenají v dnešní době nejčastěji používané barvy na vánočních dekoracích,  připravili jsme pro vás význam jednotlivých barev

Červená barva symbolizuje lásku, oheň a krev. V církvi červená symbolizuje prolití krve Ježíšova jeho ukřižováním

Zlatá barva sahá až do dob starověkého Egypta, představuje tak slunce, ušlechtilost, velkolepost a vznešenost.

Zelená barva poukazuje na věčný život, zejména jehličnany a jejich větve, které mají na sobě jehličí po celý rok, ukazují svou věčnost i v období, kdy příroda kolem spí.

Bílá barva k Vánocům patří, je totiž symbolem nevinnosti, čistoty. Vánoce si každý přejeme na sněhu, a proto vánočními doplňky a svíčkami si tak přivoláváme sněhovou nadílku.

Fialová barva představuje v katolické církvi pokání za hříchy. V dnešní době je fialová velmi módní a žádanou.

Růžová barva představuje radost. Je to typická barva pro třetí neděli adventní, Gaudete. Používá se pro svíce na adventním věnci.

Modrá barva je barvou Panny Marie. Pro některé je to barva nadpozemská, nebeská, symbolizuje klid, víru a ztišení.

 

Napsat komentář