Vánoční hvězda je pravým kouzlem Vánoc. Znáte její historii?

poinsettias_2-large_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8

Vánoční hvězda, neboli Poinsettie je velmi oblíbenou květinou vánoční výzdoby! Nechte se očarovat její krásou

Historie Vánoční hvězdy

Spojení vánoční dekorace, Vánoc a vánoční hvězdy má poměrně dlouhou tradici. A to díky Albertu Eckemovi, který v roce 1900 emigroval z Německa do Los Angeles, kde si otevřel svojí mlékárnu a sad. Tamní květinu, Poinsettii, si velmi oblíbil a začal jí prodávat v pouličních stáncích. Jeho syn zdědil lásku k této květině a zasloužil se o její roubování.

O spojení s Vánocemi se postaral Paul Ecke junior z třetí generace Ecků. Ten zaslal do televizních stanic tři rostliny s tím, aby je tam zviditelnili ve svých pořadech ode Dne díkůvzdání až do Vánoc.

Roubování Vánoční hvězdy

Rod Eckových se s podnikem přestěhovali do Kalifornie a mezi tím vynalezli nové technologické procesy pěstování, díky kterým rostliny získávaly stále krásnější tvar.

Klíčem ke krásným rostlinkám bylo naroubování dvou druhů Poinsettie na jednu rostlinu. Květina má  bez potřebné péče tendenci růst neuspořádaně, divoce, až připomíná spíše plevel. Rod Eckových vynalezl další možnosti pěstování, aby se každá sazenička začala větvit a tím se jí dostalo hustějšího vzhledu.

V devadesátých letech byla objevena Eckovova metoda pěstování Vánoční hvězdy a byla publikována. Tím byla poskytnuta tajná informace konkurenci a rychle se rozšířila do celého světa.

Pěstování

V Austrálii je tato rostlina velmi žádanou a oblíbenou květinou. V našich krajích je známá jen jako pokojová rostlina, pěstovaná v nádobách. Dává přednost rannímu slunci a během letních horkých dní jí umisťujeme do stínu. Věnujete-li jí dostatek péče, můžete se těšit jejímu příštímu květu. Červené květy se ostřihnou a po posledních mrazech je nutné ji přemístit ven, až do doby příchodu podzimních mrazíků. Rostlina vyžaduje dvouměsíční nepřerušovanou tmu, aby vyrašily květy. Zaléváme ji až poté, co se zemina zcela nevysuší.

Napsat komentář