Vánoční stromek a jeho historie

vanocni-stromecek-fotka

Vánoční stromeček je největším symbolem Vánoc. Má takovou moc, že očaruje i ty největší pragmatiky! Jeho zdobení si užívají nejen děti, ale i dospělí, kteří zavzpomínají na doby svého dětství. Kouzlo vánočního stromečku je opravdu mocné…

Vánoční stromeček a jeho historie

Vánoční stromeček je převzat z pohanské tradice. Tam je spojován s rituálem zimního slunovratu, kdy se používaly stálezelené větve jehličnatých stromů pro tehdejší výzdobu. Tradice vánočního stromečku spadá až do osmnáctého století, některé báje tradují, že už to mohlo být koncem šestnáctého století. První zmínka o zdobení stromu sahá do Štrasburku. Byla to jedle, zdobená cukrovinkami a loutkami.

Stromečky měly v dávných dobách ochranitelskou funkci. Ozdobené větvičky rozdávali i koledníci, kteří chodili od domu k domu. Zdobený stromeček se také zavěšoval nad štědrovečerní stůl, ale špičkou dolů. Stromeček, jako ho známe nyní, se tradičně začal zdobit v nejdříve německých městech, poté přišla tato tradice i na venkov.

Nejvyšší vánoční strom

ve Styx Valley v Tasmánii mají nejvyšší vánoční stromeček. Je starý několik staletí a měří 84m. Aby nedošlo k jeho poražení kvůli těžbě dřeva, Japonští, Australští a Kanadští aktivisté jej chránili tak, že se stal na čas jejich domovem. V roce 2003 ho vánočně ozdobili více jak třemi tisíci vánočními světly.

Vánoční stromeček v Čechách

Stromeček u nás nemá dlouhou tradici. Poprvé byl postaven na libeňském zámečku pražským ředitelem Stavovského divadla Janem Liebichem, který jej nechal postavit pro své přátele v roce 1812. Tento zvyk se začal později prosazovat v pražských měšťanských rodinách v 19 století.

Na vánočních trzích se později začaly prodávat umělé stromečky dovážené z Německa, vyřezané z kartou nebo tenkých prkének. Nebyl o ně tehdy příliš velký zájem, lidé dávali přednost raději živým jedlím, smrčkům nebo májky zdobené perníkem, sladkým pečivem, sušeným ovocem, ořechy nebo rozinkami. V roce 1860 se poprvé na vánočním stromečku v Čechách rozsvítili lojové svíčky. Do první světové války se na českém venkově zdobila jen jedlová nebo smrková větev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář