Co symbolizuje adventní věnec

2276388427769023693-account_id1

Adventní věnec je symbolika a pomůcka pro odpočítávání čtyř týdnů adventu, tedy doba, než přijdou Vánoce. Našim zákazníkům nabízíme mnoho adventních věnců nejrůznějších tvarů, barev a materiálů!

Historie tradičního adventního věnce

V první polovině devatenáctého století Johann Wichern v Hamburku založil tradici zapalování svíček jako počítání času zbývajícího do Vánoc. Pro chudé děti, kterým založil školu, v roce 1836 vyrobil dřevěný věnec, na něm bylo umístěných 19malých červených a 4 velké bílé svíčky. Dnes používáme jen čtyři svíčky, umístěné křížem tak, aby symbolizovaly kříž Kristova požehnání do čtyř světových stran. Každá ze svíček pak symbolizuje adventní týden a jejich světlo je symbolem Krista.

Věnec by měl být vyroben ze stálezelených rostlin, které jsou symbolikou samotného života. Ozdoben by měl být ve fialových barvách, protože fialová symbolizuje pokání.

Moderní adventní věnec

V dnešní době se adventní věnce dělají z mnoha barev a nespočet tvarů. Nejoblíbenější barvou adventního věnce je bílá, červená, zlatá a růžová. Nejčastěji volíme barvu shodnou s vánoční výzdobou domácnosti, nebo barvou vánočního stromečku.

Barevnost a počet svíček je spjata s použitím a smyslem věnce, stejně tak, jako tvar. Kruhový věnec představuje věčnost a jednotu. V dřívějších dobách lidé dávali věnce za okna, aby bludičkám, skřítkům a bílým paním ukázaly světlo k jejich obydlí. Tyto postavičky totiž chodily za nejtmavších nocí, které jsou právě v prosinci a do domu přinesly spolu s návštěvou velkou úrodu. Vonící jedlové věnce navíc sloužili přátelským lesním duchům jako útočiště a věnce ze slámy zdobené zlatými stuhami měly přinést požehnání a odhánět zlé duchy.

Svíčky a jejich barvy

Na adventním věnci může být i jiný počet svíček, například tři, pět a více, podle tradic a náboženského vyznání. Jsou použity i různé barvy svíček, kromě nejčastějších fialových či červených se používají tři fialové svíčky a jedna růžová. Ve středu věnce může být další, bílá svíčka. Ta představuje Pannu Marii.

 

 

Napsat komentář